Zal ik even met je meedenken? Plan een gratis strategiesessie.

Een onweerstaanbaar aanbod dat bijna aso is om NIET aan je klant te presenteren

3 dec, 2023
Geschreven door Iris Franke
7

Hoe maak je een aanbod dat écht naadloos aansluit bij wat jouw klant nodig heeft?

Een aanbod dat zo naadloos aansluit bij de behoeftes van je klanten dat het eigenlijk een beetje asociaal zou zijn om het ze NIET te presenteren. Een aanbod dat ze simpelweg niet kunnen weerstaan, omdat het één van hun grootste problemen verhelpt. Het klinkt als de heilige graal voor ondernemers, toch?

In dit artikel gaan we samen dieper in op hoe je zo’n aanbod creëert. Een aanbod dat niet alleen je ideale klant aantrekt, maar ook het gevoel geeft dat hun leven er daadwerkelijk op vooruitgaat.

Ben je klaar om je aanbod naar een hoger plan te trekken en je klanten écht te ondersteunen? Ik geef je de tools en inzichten om dit te bereiken!”

 

Ken je ideale klant

Het kennen van je doelgroep en je ideale klant is echt absoluut stap 1 als je je aanbod onweerstaanbaar wil maken voor… ja wel: je ideale klant.

Veel startende ondernemers vinden het uitvogelen van hun ideale klant vaak een enorme uitdaging en lopen hier regelmatig op vast. Dat is jammer, want juist als je een onderneming hebt die (online) diensten levert, ben je vaak zelf het perfecte voorbeeld van de klant die je zoekt. 

Kijk eens naar jezelf, hoe je een paar jaar terug was, voordat je al die waardevolle kennis en vaardigheden had opgedaan. Herken je in die persoon iemand die nu zou smachten naar wat jij te bieden hebt? Zo ja, dan heb je je ideale klant al gevonden: de allerleukste van de wereld, namelijk jijzelf, maar dan van enkele jaren geleden.

Als dit niet zo is dan is er werk aan de winkel voor je. Het vinden van je ideale klant is superbelangrijk, als je weet tegen wie je praat, raakt je boodschap sneller de juiste snaar. Het maakt je marketing niet alleen scherper, maar zorgt er ook voor dat je aanbod naadloos aansluit op de behoeften van je klanten.

Wees niet bang om je beeld van de ideale klant bij te stellen, als je die behoefte op een gegeven moment hebt. Mensen veranderen, markten veranderen en jouw bedrijf verandert, dus jouw ideale klant kan (en zal waarschijnlijk) ook veranderen. Dat is het mooie van ondernemen, je past je aan en blijft groeien.

 

Hoe vind ik mijn ideale klant

Hier kan je overal handige workshops en trainingen voor vinden, maar in het hééél kort moet je het volgende doen om je ideale klant vast te stellen. Zélfs als je zelf de ideale klant bent is het handig om dit te doen, een stukkie zelfreflectie kan nooit kwaad.

  1. Basisinfo verzamelen: Leeftijd, geslacht, functie, inkomen, woonplaats, interesses, levensstijl.
  2. Behoeften & Problemen: Wat hebben ze nodig? Waar lopen ze tegenaan? Hoe kan jij helpen?
  3. Koopgedrag analyseren: Hoe en waar kopen ze? Welke factoren beïnvloeden hun beslissingen? Prijs, gebruiksgemak, “de buurvrouw doet het ook”,
  4. Informatiebronnen: Waar zoeken ze info? Sociale media, zoekmachines, via via?
  5. Klantprofiel schetsen: Geef je ideale een naam en een gezicht. Detailleer wie ze zijn en hoe jouw aanbod past in hun leven.
  6. Blijf updaten: Markten veranderen, behoeften ook. Pas het profiel regelmatig aan en test wat werkt in je marketing.

Mensen zijn op zoek naar een oplossing voor hun probleem

Die ideale klant van jou heeft issues. Als jij die klant een aanbod wil doen waar ze gewoon geen nee tegen kan zeggen, zal je iets moeten bedenken dat dat probleem oplost.

Het is dus ook belangrijk dat jij gaat begrijpen wat je klanten willen en nodig hebben. Ze zijn op zoek naar iets dat hun leven makkelijker of beter maakt. Dat is jouw kans om te schitteren. 

Een simpel voorbeeldje:
Stel, je bent businesscoach je doelgroep zijn startende ondernemers.

Een mooi aanbod is dan bijvoorbeeld een op maat gemaakte coachingtraject voor startende ondernemers. Jouw traject helpt met het ontwikkelen van een robuust businessplan en een passende marketingstrategie. Dit bespaart je klanten niet alleen maanden van zelfstudie en trial-and-error, maar helpt ook om sneller een winstgevende onderneming op te bouwen. Door jouw expertise in te zetten, vermijden ze vroege, kostbare fouten en zetten ze hun startkapitaal efficiënter in. Zo biedt jouw aanbod zowel tijdsbesparing als financieel voordeel, wat essentieel is voor hun succes als nieuwe ondernemers.

Maar hoe breng je dat over? Door glashelder te communiceren waarom jouw aanbod de beste optie is. Je moet laten zien dat je niet alleen hun probleem begrijpt, maar ook de perfecte oplossing biedt.

Je bent misschien niet de enige die dit aanbiedt, maar jij bent wel de enige JIJ.

Je aanbod communiceren

Om je aanbod te communiceren, zet je vol in op creativiteit en authenticiteit. Laat zien hoe jouw dienst of product het leven van je klant verandert. Focus op het oplossen van frustraties en het verhogen van hun plezier.

Onthoud: je bent misschien niet de enige die dit aanbiedt, maar jij bent wel de enige jij.
Laat in je communicatie de voordelen zien van het werken met jou, en vermijd algemene termen als “ondersteuning van A tot Z”, “ hulp bij randzaken” “allround ontzorgen”. Wees jezelf in je communicatie, alleen zo trek je klanten aan die ook echt bij je passen.

Tot slot is het ook nog écht belangrijk om te onthouden dat je niet te snel moet denken dat iets NIET werkt. Als 1 of 2 % van de mensen in eerste instantie op je aanbod ingaat doe je het al goed. Doorzettingsvermogen is vaak het allerbelangrijkst voor succes met je bedrijf!

In een notendoppie:

Een killer aanbod maken dat naadloos aansluit bij je klanten? Het draait allemaal om écht snappen wat ze nodig hebben. Begin bij het kennen van je ideale klant, duik in hun wereld en gebruik die kennis om iets te creëren waar ze niet omheen kunnen.

Wees helder en authentiek in je communicatie, want onthoud: jij bent de enige jij. Dus hou vol, blijf jezelf en ga ervoor. Succes is een kwestie van tijd, inzet en de juiste strategie.

Chat openen
Wat Sweet! dat je er bent 🫶
Hallo 👋
Stuur me gewoon een appje als je een vraag hebt!