Mijn obsessie met de scanbaarheid van websites

Iedereen die wel eens met mij gewerkt heeft, weet van mijn obsessie met de scanbaarheid van een website. Ik zal uitleggen wát ik er mee bedoel en waarom ik er altijd zo op hamer om dit op te pakken. Een scanbare website verhoogt namelijk de conversie!

Een scanbare website heeft:

  • een duidelijk menu
  • opvallende CTA’s / knoppen
  • scanbare teksten met goede titels
  • bulletpoints en/of blurbs met relevante info
  • een goede tekst / afbeelding ratio

Als je deze puntjes leest begrijp jij denk ik gelijk waarom dit belangrijk is. Als deze onderdelen goed kloppen op je website is deze gewoon veel makkelijker te gebruiken voor je bezoeker. Dit zorgt er dan, als je aanbod ook klopt, voor dat ze over gaan tot… contact opnemen, weggever aanvragen, info opvragen of aankoop 🥳. Na het lezen van dit blog heb je hopelijk de handvatten om jouw website scanbaar te (laten) maken. En zo niet… Let me know!

Waarom scanbaarheid je beste vriend is

Stel, je hebt een reel op Instagram gezien van een nieuwe kledingwinkel in je woonplaats. Na wat zoeken in het winkelcentrum kom je bij de zaak terecht. Je loopt naar binnen en ziet alleen maar kartonnen dozen staan… stapels en stapels dozen zonder opschrift. Je hebt eigenlijk geen idee wat ze nou eigenlijk verkopen, misschien zijn ze zelfs nog wel niet open. Je loopt wat verder de zaak in, in de hoop contact te krijgen met iemand, maar er is alleen een dame die op een stoel zit in de hoek op d’r telefoon. Ze kijkt niet op of om en jij verlaat de zaak weer om naar de C&A te gaan die in hetzelfde winkelcentrum zit.

Stel je voor dat je hetzelfde hebt met een website. Je bent op zoek naar informatie, maar in plaats van heldere kopjes, duidelijke teksten en duidelijke afbeedlingen, krijg je een lap van héél veel tekst zonder koppen en knoppen, een onvindbaar aanbod en structuur, vergeet dat maar. Waar klik je dan op en voel je je geneigd om klant te worden? Grote kans dat je snel weer vertrekt om je heil ergens anders te zoeken.

Nu zal je in een winkel misschien nog een rondje lopen of iemand aanspreken, maar op een website blijf je écht niet hangen als die niet aan de verwachtingen voldoet.

Over het algemeen gaan we er van uit dat je bezoekers binnen 8 seconden geprikkeld moeten worden door je website, omdat ze anders gewoon weg gaan om nooit meer terug te komen. Van die 8 seconden heb je er trouwens maar 5 om een eerste indruk te maken… No pressure hoor, maare wel een beetje dus.

Wat de knappe koppen zeggen

John Morkes en Jakob Nielsen, twee slimmerds op het gebied van UX, hebben hier onderzoek naar gedaan. Wat blijkt? Mensen zijn dol op teksten die ze snel kunnen scannen en die niet om de hete brij heen draaien. In een casestudie waarbij ze de principes van scanbaarheid toepasten op een website, was de nieuwe versie maar liefst 159% gebruiksvriendelijker. Hallo zeg, dat is nog eens een upgrade!

In dit onderzoek hebben ze een website met 3 pagina’s met lange teksten herschreven als 8 pagina’s met kortere teksten. De tekst werd een stuk scanbaarder gemaakt door gebruik van een inhoudsopgave (table of contents) vetgedrukte woorden, genummerde lijsten, bulletpoints en korte paragrafen.

Wat ik misschien nog wel het meest interessante vind in deze studie is dat de testpersonen zich 2 x zoveel konden herinneren van de informatie op de herschreven website. Hoe kikke is dat? Door redelijk simpele aanpassingen in de tekst kan je dus zorgen dat jouw boodschap beter blijft hangen!

“Door de teksten op jouw website scanbaar te maken blijft je boodschap beter hangen!”

Hoe maak je jouw website scanbaar?

Oké, laten we eens kijken naar de ingrediënten van een scanbare website. Ze zijn allemaal bedoeld om je bezoeker een handje te helpen bij het vinden van de juiste info en een duwtje te geven in de richting waar jij ze graag wilt hebben. Een scanbare website is namelijk onmisbaar voor het verhogen van de conversie.

Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om jouw website zo scanbaar mogelijk te maken, terwijl je de gebruikerservaring verbetert en uiteindelijk meer klanten via jouw website krijgt.

Een duidelijk menu:

Een goed gestructureerd en intuïtief menu is onmisbaar als je je bezoekers hun weg wil laten vinden op je website. Het moet hen moeiteloos door jouw website leiden en ze precies brengen waar ze willen zijn (en waar jij ze wilt hebben!)

Vermijd daarom complex vakjargon, superveel submenu’s en sub-submenu’s of hele vage termen en kies voor eenvoudige en begrijpelijke menu-items. Consistentie is hier de sleutel: houd de stijl en indeling van het menu uniform over de hele site voor een samenhangende gebruikerservaring.

Opvallende CTA’s / knoppen:

Een duidelijke en aantrekkelijke Call-To-Action (CTA) kan het verschil maken tussen een conversie en een gemiste kans. Gebruik kleuren die contrasteren met de achtergrond om de aandacht van de bezoeker te trekken. De tekst op de CTA moet actiegericht en beknopt zijn, zodat bezoekers precies weten wat er van hen wordt verwacht.

Scanbare teksten met goede titels:

De gemiddelde internetgebruiker heeft een korte aandachtsspanne, dus het is belangrijk om je boodschap snel en duidelijk over te brengen. Gebruik daarom duidelijke en beknopte koppen die de kern van de tekst vastleggen. Verder moeten teksten worden opgedeeld in korte paragrafen met behulp van relevante subkoppen, bullet points en genoeg witruimte om het lezen te vergemakkelijken.

Bulletpoints en/of blurbs met relevante info:

Bulletpoints en korte tekstblokken met bijvoorbeeld een afbeelding, icon of knopje (blurbs) zijn uitstekende hulpmiddelen om belangrijke informatie beknopt en scanbaar te presenteren. Ze breken de tekst op en maken het gemakkelijker voor bezoekers om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben. Gebruik deze elementen om de voordelen van jouw product of dienst en kernwaarden van jouw merk te benadrukken.

Een goede tekst / afbeelding ratio:

Afbeeldingen zijn essentieel voor het creëren van een visueel aantrekkelijke website, maar te veel afbeeldingen kunnen de bezoekers afleiden van de tekstuele inhoud. Een goede balans tussen tekst en afbeeldingen is daarom noodzakelijk. Zorg ervoor dat elke afbeelding een specifiek doel dient en bijdraagt aan het verhaal dat je wilt vertellen. Vermijd stockfoto’s en kies voor originele, hoogwaardige afbeeldingen die de authenticiteit van jouw merk versterken.

Door deze stappen te volgen, maak je jouw website niet alleen scanbaar, maar verhoog je ook de algemene gebruikerservaring en laat je zien dat je kennis van zaken hebt. Een scanbare website is een waardevolle investering die zich terugbetaalt in de vorm van tevreden bezoekers en verhoogde conversies.

Dus in een notendoppie:

Een scanbare pagina is superbelangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. Het is niet alleen fijn voor je bezoeker, maar ook een must voor een goede user experience.

Door het gebruik van heldere kopjes, handige lijstjes, vetgedrukte kernwoorden en korte, overzichtelijke alinea’s, help je je bezoekers om snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken. Een blije bezoeker is een tevreden bezoeker, toch? Maar we mogen de zoekmachines niet vergeten! Die worden namelijk extreem blij van duidelijke, goed gestructureerde teksten! Daarnaast zorgt een overzichtelijke en visueel aantrekkelijke layout ervoor dat je bezoeker langer op je pagina blijft hangen. Het is dus een echte win-win situatie!

Wil je graag weten hoe jouw website verbetert kan worden om meer leads en klanten online te krijgen? Boek dan een uitgebreide website analyse bij Sweet! Digital.

Tijdens deze analyse nemen we je complete website onder de loep en kijken we waar de verbeterpunten liggen. Ben je nieuwsgierig geworden?

Lees dan meer over onze Website Analyse en plan een call: Meer over de Website Analyse van Sweet! Digital

 

Chat openen
Wat Sweet! dat je er bent 🫶
Hallo 👋
Stuur me gewoon een appje als je een vraag hebt!