Sales voelt (vooral voor vrouwelijke ondernemers) nog steeds een beetje ongemakkelijk.

Het “keihard verkopen” voelt niet authentiek en je ziet jezelf al helemaal niet als commercieel. Toch heb je een aanbod dat je onwijs graag wil verkopen en je bent knalhard op zoek naar nieuwe klanten om te helpen, dus wat nu? Alleen heel hard manifesteren gaat je écht niet helpen om een succesvol bedrijf op te zetten, daarvoor zal je toch ook echt een plan moeten hebben en actie moeten ondernemen.

Gelukkig is het helemaal niet nodig om superpushy, commercieel en salesy te zijn om de leukste klanten te krijgen. Sterker nog, als jij een salesstrategie hebt die niet bij je past, dan behaal je écht niet de allerbeste resultaten.

Sales kan juist heel relaxt en authentiek zijn, helemaal afgestemd op jouw eigen stijl en bedrijf. In dit artikel ga ik dieper in op hoe je sales kunt aanpakken op een manier die zowel voor jou als voor je ideale klanten prettig voelt. We gaan ontdekken hoe je succesvol kunt zijn in sales zonder opdringerig te zijn.

Jij bent uniek, dus jouw sales mag ook gewoon helemaal bij jou passen

Er zijn misschien wel meer ondernemers die ongeveer hetzelfde doen als jij, maar je bent wel de enige JIJ. Je hoeft dus helemaal niet te doen wat een ander doet.

In mijn 14 jaar als online ondernemer heb ik een eigen pad bewandeld, weg van de gangbare trends. Ik heb me niet gewaagd aan de nieuwste dansjes in reels, praat niet over snel rijk worden met ’10k verdienen’-praatjes en stuur geen standaardberichten naar nieuwe volgers. Ik heb de term ‘coach’ niet aan mijn naam toegevoegd toen het leek alsof iedereen dat deed, en eerlijk gezegd, soms reageer ik best wel chagerijnig als iemand iets zegt wat een beetje bullshit is. Maar weet je wat? Mijn bedrijf loopt prima en veel van mijn klanten blijven jarenlang met me samenwerken. Ik deel dit niet om mezelf op de borst te kloppen, maar om een belangrijk punt te maken: je hoeft niet te doen “wat hoort” om succes te behalen.

Als jij een salesstrategie hebt die niet bij je past, dan behaal je écht niet de allerbeste resultaten.

Het draait allemaal om jouw unieke manier van verbinding maken met klanten. Misschien voel je je meer thuis in een informeel gesprek, dan in een strakke zakelijke presentatie. Of misschien deel je jouw inzichten en expertise liever via een blog of podcast, in plaats van in een live webinar. Wat jouw stijl ook is, het kan werken in de wereld van sales. De kunst ligt in het trouw blijven aan wie je bent en het benutten van jouw persoonlijke kwaliteiten. Zo trek je klanten aan die echt resoneren met wie jij bent en wat je te bieden hebt.

Welke salestechnieken passen waarschijnlijk niet bij je als je (nog) niet te verkoperig bezig wil zijn:

Hard selling

is een heel directe en vaak agressieve manier van verkopen. Het betekent dat je steeds weer probeert je product of dienst aan iemand te verkopen, soms een beetje te veel. Bij deze manier van doen, denk je vaak niet echt aan wat de klant nodig heeft of wil, maar probeer je vooral iets te verkopen, hoe dan ook.

9

Een voorbeeld:

Je hebt interesse getoond in een online cursus over digitale marketing door je e-mailadres achter te laten op een website. Kort daarna word je overspoeld met dagelijkse e-mails van de cursusaanbieder.

In deze e-mails word je constant aangespoord om je in te schrijven, met zinnen als “Schrijf je nu in, laatste kans om je carrière te boosten!” of “Alleen vandaag 50% korting op onze cursus – mis het niet!” Bovendien ontvang je meerdere keren herinneringen met een toenemend gevoel van urgentie. Via social media ontvang je een standaardberichtje met nog eens een aansporing om nú te kopen, anders laat je kansen liggen, die je concurrentie wel pakken.

Deze salestactiek legt de nadruk op snelle verkoop door middel van druk en urgentie, zonder echt te kijken naar jouw individuele leerbehoeften of -tempo. Dit is hard selling van een online dienstverlener, waarbij de focus ligt op het zo snel mogelijk aanzetten tot aankoop, vaak ten koste van een persoonlijke en doordachte benadering.

Koude Acquisitie

Het ongevraagd benaderen van potentiële klanten via telefoon, e-mail of persoonlijk, zonder voorafgaande interactie of relatie.

9

Een voorbeeld:

Je bent ondernemer en hebt onlangs je bedrijfsgegevens op een netwerkplatform voor ondernemers geplaatst. Plotseling ontvang je een telefoontje van een bedrijf dat online boekhoudsoftware verkoopt.

Je hebt nog nooit van dit bedrijf gehoord, noch heb je interesse getoond in hun producten. De beller begint direct over de voordelen van hun software en probeert een afspraak te plannen voor een demonstratie.

Er is geen poging gedaan om eerst jouw specifieke behoeften of huidige situatie te begrijpen. Dit is een typisch voorbeeld van koude acquisitie: het bedrijf heeft je direct benaderd zonder enige voorgaande interactie of relatie, puur gebaseerd op je aanwezigheid op een netwerkplatform.

Scripted Pitches

Het gebruik van een standaard, onpersoonlijke verkooppitch die niet is aangepast aan de individuele klant.

9

Een voorbeeld:

Je hebt een klein bedrijf en bent actief op LinkedIn. Op een dag ontvang je een connectieverzoek van iemand die digitale marketingdiensten aanbiedt.

Zodra je het verzoek accepteert, ontvang je direct een bericht. Dit bericht lijkt een standaardtekst te zijn, waarin de diensten van het bedrijf worden aangeprezen, met algemene claims over hoe ze bedrijven kunnen helpen groeien en meer zichtbaarheid kunnen krijgen. Het bericht gaat niet in op jouw specifieke bedrijf of branche en stelt geen vragen over jouw unieke behoeften of uitdagingen. Het voelt eerder als een copy-paste bericht dat naar vele connecties tegelijk wordt verstuurd.

Dit is een typisch voorbeeld van een scripted pitch op social media: een onpersoonlijke en generieke verkoopboodschap die via een direct bericht wordt verzonden, zonder enige vorm van personalisatie of echte interesse in de ontvanger.

Ongevraagde, Onpersoonlijke Follow-ups

Overmatig contact opnemen met potentiële klanten na een eerste interactie, wat als opdringerig kan worden ervaren.

9

Een voorbeeld:

Je hebt je ingeschreven voor een gratis online sessie van een bedrijfscoach om meer te leren over ondernemerschap en bedrijfsgroei. Na de sessie begin je e-mails te ontvangen van de coach. De eerste e-mail is nog een algemeen ‘bedankt voor je deelname’, maar al snel veranderen de berichten. Elke volgende e-mail is een pitch voor hun betaalde coachingprogramma’s, met dringende berichten zoals “Transformeer je bedrijf vandaag nog!” of “Speciale korting, alleen deze week!” Deze berichten bieden geen ruimte voor dialoog of verdere vragen over jouw specifieke zakelijke behoeften. Ze lijken alleen gericht op het verkopen van de diensten, zonder enige vorm van persoonlijk gesprek of follow-up op basis van wat er tijdens de gratis sessie is besproken.

Ondanks dat je niet reageert, blijven de e-mails komen, waardoor het steeds meer aanvoelt als een eenzijdige stroom van sales pitches, in plaats van een uitnodiging tot een echt gesprek. Dit voorbeeld toont aan hoe ongevraagde, onpersoonlijke follow-ups, die enkel gericht zijn op het pitchen van diensten zonder ruimte voor dialoog, als opdringerig en ongepast kunnen worden ervaren.

Deze tactieken kunnen gewoon effectief zijn in bepaalde verkoopsituaties, maar kunnen oncomfortabel of pusherig aanvoelen. Als ze niet overeenkomen met je persoonlijkheid of principes gaan deze salestechnieken sowieso niet werken voor je. Het allerbelangrijkste is dat je een salesstrategie ontwikkelt die bij je past en die je goed vol kan houden. Consistentie zorgt voor resultaat namelijk.

Welke salestechnieken passen waarschijnlijk wel bij je:

Voor ondernemers die een minder commerciële, in your face aanpak willen hanteren, zijn er verschillende salestechnieken die effectief kunnen zijn.

Relatiegerichte Aanpak

Focus op het opbouwen van langdurige relaties met klanten. Dit betekent aandachtig luisteren, oprechte interesse tonen in hun behoeften en het opbouwen van vertrouwen over tijd.

9

Een voorbeeld:

Je bent een grafisch ontwerper die zich specialiseert in branding voor kleine bedrijven. In plaats van direct te willen verkopen, kies je voor een relatiegerichte aanpak. Bij een eerste ontmoeting met een potentiële klant, bijvoorbeeld tijdens een netwerkevenement, focus je niet op het meteen verkopen van je diensten. In plaats daarvan stel je vragen over hun bedrijf, doelen en uitdagingen. Je luistert aandachtig en geeft feedback of advies waar dat relevant is, zonder direct je eigen diensten aan te prijzen.

Na het evenement volg je op met een gepersonaliseerde e-mail, waarin je verwijst naar jullie gesprek. Je biedt aan om samen te zitten voor een vrijblijvend gesprek waarin je dieper kunt ingaan op hun specifieke behoeften. Tijdens dit gesprek focus je op het begrijpen van hun visie en hoe jij daar waarde aan kunt toevoegen, in plaats van een sales pitch te houden.
Door deze aanpak bouw je geleidelijk een relatie op. Je wordt gezien als een betrouwbare adviseur, iemand die echt geïnteresseerd is in het succes van de klant, niet alleen als een verkoper. Dit leidt tot vertrouwen en vaak tot langdurige samenwerkingsverbanden, waarbij klanten niet alleen terugkeren voor meer diensten, maar je ook aanbevelen bij anderen.

Adviserende Aanpak

Benader sales vanuit een adviserende positie. In plaats van direct te verkopen, geef je advies en help je de klant bij het vinden van oplossingen die echt bij hun behoeften passen.

9

Een voorbeeld:

Stel je voor dat je een technisch virtual assistant bent die gespecialiseerd is in het helpen van kleine bedrijven bij het automatiseren van hun processen. In plaats van je diensten direct te verkopen, kies je voor een adviserende aanpak. Wanneer je in contact komt met een potentiële klant, bijvoorbeeld via een LinkedIn-bericht of tijdens een online netwerkevenement, begin je het gesprek niet met een verkooppitch. In plaats daarvan vraag je naar de uitdagingen waar ze mee kampen in hun dagelijkse bedrijfsvoering, zoals tijd besteden aan repetitieve taken of moeite hebben met het beheren van klantgegevens.
Na het luisteren naar hun zorgen, geef je advies over hoe bepaalde technologische tools en automatisering hun efficiëntie kunnen verbeteren. Je stelt bijvoorbeeld voor hoe het gebruik van CRM-systemen of automatiseringstools voor sociale media hun werklast kan verminderen en de klantbetrokkenheid kan verhogen. Je biedt aan om een gedetailleerde analyse te maken van hun huidige workflows en hoe technologische oplossingen specifiek op hun behoeften kunnen worden afgestemd. Door deze adviserende aanpak creëer je vertrouwen bij de klant. Je positioneert jezelf als een deskundige die waarde toevoegt door op maat gemaakte oplossingen te bieden, in plaats van iemand die alleen maar uit is op de verkoop. Klanten waarderen deze persoonlijke en doordachte benadering, wat vaak leidt tot langdurige samenwerkingen, omdat ze jou zien als een betrouwbare adviseur die echt begrijpt wat hun bedrijf nodig heeft.

Inbound Marketing

Creëer waardevolle content die potentiële klanten naar jou toe trekt. Dit kan variëren van blogs en podcasts tot webinars en ebooks. Het idee is om klanten te onderwijzen en te informeren, waardoor ze vanzelf geïnteresseerd raken in jouw aanbod.

9

Een voorbeeld:

Je bent een coach die zich richt op het helpen van vrouwen om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven. In plaats van directe verkoopmethoden te gebruiken, implementeer je een inbound marketingstrategie. Je start een blog waar je regelmatig artikelen plaatst over onderwerpen zoals tijdmanagement, stressvermindering en het stellen van prioriteiten. Deze blogs zijn niet alleen informatief, maar bevatten ook persoonlijke verhalen en praktische tips die resoneren met je doelgroep. Je deelt veel van deze content ook via social media. Daarnaast lanceer je een gratis webinar met de titel “10 Strategieën voor een Beter Work-Life Balance”. In dit webinar deel je inzichtelijke adviezen en interactieve oefeningen. Je moedigt deelnemers aan om vragen te stellen, waardoor je de mogelijkheid krijgt om direct waarde te bieden. Je publiceert ook een ebook getiteld “De Ultieme Gids voor Work-Life Balance”, dat je gratis aanbiedt en waarbij mensen zich gelijk inschrijven op je mailinglijst. Dit ebook gaat dieper in op de thema’s die je in je blogs en webinars hebt besproken. Door deze waardevolle en relevante content te creëren, trek je vrouwen aan die op zoek zijn naar manieren om hun work-life balance te verbeteren. Ze beginnen jou te zien als een deskundige op dit gebied. Wanneer ze klaar zijn om stappen te ondernemen om hun situatie te verbeteren, zullen ze eerder aan jou denken als coach, omdat ze al vertrouwd zijn met jouw expertise en benadering. Dit is de kracht van inbound marketing: het aantrekken van klanten door hen eerst te voorzien van waardevolle kennis en inzichten.

Netwerken en Relatieopbouw

Bouw een netwerk op door deel te nemen aan branchegerelateerde evenementen, workshops en seminars. Het gaat hier meer om het opbouwen van betekenisvolle zakelijke relaties dan directe verkoop.

9

Een voorbeeld:

Je bent een social media manager die zich richt op kleine tot middelgrote bedrijven. In plaats van directe verkoop, kies je voor netwerken en het opbouwen van relaties als je strategie. Je begint met het bijwonen van lokale en online evenementen die gericht zijn op kleine bedrijfseigenaren, zoals workshops over digitale marketing en ondernemerschap. Tijdens deze evenementen introduceer je jezelf niet als iemand die direct iets wil verkopen, maar als een professional die geïnteresseerd is in het delen van kennis en het leren over de uitdagingen van anderen. Je neemt actief deel aan discussies, biedt nuttige inzichten over social media trends, en deelt tips die relevant zijn voor de aanwezige ondernemers. Na afloop van de evenementen, volg je op met de mensen die je hebt ontmoet, bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor een virtuele koffie om verder te praten over hun specifieke behoeften en uitdagingen op het gebied van social media. Je bent ook actief in online communities en forums gerelateerd aan je vakgebied. Hier deel je waardevolle adviezen, beantwoord je vragen, en bied je je expertise aan zonder direct je diensten te verkopen. Door deze aanpak bouw je geleidelijk een netwerk van professionals die jou leren kennen en vertrouwen als een deskundige op het gebied van social media. Wanneer deze contacten of hun netwerk behoefte hebben aan een social media manager, zullen ze eerder aan jou denken vanwege de oprechte relatie die je hebt opgebouwd. Deze methode van netwerken en relatieopbouw zorgt voor een solide basis van vertrouwen en geloofwaardigheid, wat uiteindelijk kan leiden tot zakelijke kansen en aanbevelingen.

Sales hoeft niet ongemakkelijk te zijn

Sales hoeft niet synoniem te staan voor ‘pushy’ en ‘commercieel’. Vooral voor vrouwelijke ondernemers die op zoek zijn naar een authentiekere aanpak, is er goed nieuws: je hoeft niet mee te gaan met de massa om succesvol te zijn. Door trouw te blijven aan jezelf en je eigen unieke pad te volgen, kun je een salesstrategie ontwikkelen die echt bij je past. Het draait allemaal om het creëren van betekenisvolle connecties met je klanten, op een manier die natuurlijk aanvoelt en aansluit bij jouw persoonlijke stijl en waarden. Of je nu kiest voor een relatiegerichte aanpak, adviserende verkoop, inbound marketing of netwerken, het belangrijkste is dat je authentiek blijft. Zo bouw je niet alleen een succesvol bedrijf op, maar trek je ook klanten aan die resoneren met wie jij bent en wat je te bieden hebt. Onthoud dat in de wereld van authentieke sales, jouw unieke persoonlijkheid je grootste kracht is.

Chat openen
Wat Sweet! dat je er bent 🫶
Hallo 👋
Stuur me gewoon een appje als je een vraag hebt!