Als je de vindbaarheid van je website wilt verbeteren, dan zal je áltijd met zoekwoorden aan de gang moeten.
edereen die bezig is met zijn website, SEO of marketing heeft er mee te maken. Maar wat zijn zoekwoorden nou eigenlijk en wat is een zoekwoorden onderzoek? In dit blog leggen we je haarfijn uit wat zoekwoorden zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.
Wat is een zoekwoorden onderzoek precies?
Als je bezig gaat met de inhoud van je website of bijvoorbeeld je advertenties, dan wil je natuurlijk dat de juiste mensen jouw inhoud gemakkelijk kunnen vinden. In deze uitleg gaan we even uit van een website.
Iedere website wordt gemaakt met een bepaald helder doel en de bijbehorende informatie. Je hebt bijvoorbeeld een webshop met bepaalde producten gericht op directe verkoop of je hebt een website waar je diensten op aanbiedt waarbij het de bedoeling is dat potentiële klanten contact met je opnemen.
Website klaar? ‘’Yay nu komen de klanten vanzelf!’’ FOUT, is dat even balen.
Een van de meest hardnekkige overtuigingen is dat als de website is gebouwd de bezoekers automatisch volgen. Helaas werkt de wereld van de zoekmachines niet zo. Je krijgt immers op basis van verschillende (lees: heel veel!) factoren een bepaalde positie in de zoekresultaten. Deze positie wordt deels bepaald door HOE jouw website scoort op bepaalde zoekwoorden ten opzichte van andere websites die dezelfde zoekwoorden gebruiken. Degene die het beste scoort, staat bovenaan in de zoekresultaten.
Ok, zoekwoorden dus. Maar hoe kom je aan die zoekwoorden?
Juist, door een goed zoekwoorden onderzoek uit te voeren. Een zoekwoorden onderzoek is een document waarin je de belangrijkste en meest relevante zoekwoorden voor JOUW website analyseert en vastlegt. Je onderzoekt woorden waar JIJ op gevonden wil worden. Dit document dient als houvast waarmee je jouw vindbaarheid in de zoekmachines kunt verbeteren. Beter vindbaar worden zonder een heldere zoekwoordenlijst is eigenlijk onmogelijk.
Er zijn verschillende betaalde en gratis tools te vinden die je kunnen helpen bij het vinden en analyseren van zoekwoorden zoals binnen Google Ads en van Ubersuggest.
Hoe werken zoekwoorden in de zoekresultaten?
Hoe kom je dan hoger in de zoekresultaten te staan met je website? Er zijn zogezegd een heleboel factoren die hier aan bijdragen welke allemaal onder SEO vallen, ofwel, zoekmachineoptimalisatie. Een van de belangrijkere factoren is je geschreven content, het gebruik van zoekwoorden op je website dus!
Hoe werken die zoekresultaten dan?
Om een heldere uitleg te geven pakken we even een Sweet! voorbeeld van: De regenboog eenhoorn!
Stel, je hebt een website waarmee je prachtige regenboog opblaas eenhoorns verkoopt. Het doel van het gebruik van zoekwoorden en duidelijke teksten is simpelweg: ‘’De zoekmachines én de bezoekers duidelijk laten weten waar jouw website over gaat!’’

Wanneer je je zoekwoord op de juiste manier gebruikt op jouw website en in je content zal iemand die zoekt op ‘’regenboog opblaas eenhoorn’’, jouw website in de zoekresultaten te zien krijgen. Awesome!
Zoekmachines bepalen de inhoud en de kwaliteit van jouw website en content middels zogeheten robots. Die robotjes kruipen door alle content op jouw website en delen deze vervolgens in.
Jouw website krijgt op bepaalde zoektermen dan een positie toegewezen naast alle andere websites die een soortgelijke regenboog opblaas eenhoorn aanbieden. Hoe beter jouw content, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten.
Wil je meer weten over wat er allemaal bij SEO zoekmachineoptimalisatie komt kijken naast goede teksten? Lees dan eens ons blog: ‘’Wat is SEO optimalisatie en waar is het goed voor?’’
Verschillende lengtes zoekwoorden
Om de juiste zoekwoorden te bepalen voor jouw website ga je dus een zoekwoorden onderzoek uitvoeren. Uiteraard begin je met de vraag: ‘’Wat typt iemand in als hij of zij naar mijn product of dienst zoekt?’’
Vervolgens ga je aan de hand van verschillende factoren bepalen welke zoekwoorden de moeite waard zijn om op te nemen in jouw content en SEO strategie.
Een van die factoren is de zoekwoordlengte. Zoekwoorden kunnen worden verdeeld in grofweg drie verschillende lengtes:
– Short-tail (bestaat uit 1 woord)
– Medium- tail (bestaat uit 2 tot 3 woorden)
– Long-tail (bestaat uit 4 of meer woorden)
Als we naar ons voorbeeld kijken krijg je dan de volgende zoekwoorden:
– Short-tail Eenhoorn
– Medium- tail Regenboog eenhoorn
– Long-tail Regenboog opblaas eenhoorn kopen voor zwemmen
Zie je het verschil? De reden waarom het zo belangrijk is om over de lengte van je zoekwoorden na te denken heeft alles te maken met relevantie en intentie. Mensen zoeken immers met een bepaald doel.
Zie het zo; hoe korter het zoekwoord, hoe meer er op gezocht wordt (het zoekvolume). Hoe langer het zoekwoord, hoe lager het zoekvolume. Moet je dan niet altijd voor het korte zoekwoord gaan omdat hier meer op word gezocht? Het antwoord is NEE!
Stel dat iemand zoekt op een kort zoekwoord zoals ‘eenhoorn’. Dan is de kans heel erg groot dat deze persoon simpelweg wat informatie zoekt over eenhoorns of mooie plaatjes wil zien. Deze persoon heeft dus GEEN duidelijke koopintentie om jouw mooie regenboog opblaas eenhoorn aan te schaffen. De kans op een verkoop is dus veel lager bij een dergelijk algemeen zoekwoord.
Zet jij in op ‘’regenboog opblaas eenhoorn kopen’’, dan is het zoekvolume wellicht lager, maar je weet zeker dat de persoon die hierop zoekt een hele duidelijke koopintentie heeft! Dit levert dus meer conversie op. Nog een ander voordeel; op langere zoekwoorden zit vaak veel minder concurrentie online waardoor jij makkelijker en sneller een hoge positie in de zoekresultaten kunt behalen.
Zorg er dus voor dat jij je heel goed bedenkt welke personen met welke intentie jij naar je website wilt trekken.
Waar let je nog meer op bij het kiezen van zoekwoorden?
Als je al een mooie basislijst hebt verzameld van zoekwoorden waar jij op gevonden wil worden én waarvan je weet dat jouw potentiële klant ze waarschijnlijk gebruikt om jouw producten of diensten te vinden, ga je kritisch kijken naar de concurrentie en de zoekvolumes.
Welke zoekwoorden gebruikt jouw concurrentie? Is er veel overlap of zijn er ook andere synoniemen te bedenken? In verschillende SEO en Keyword software kun je bekijken hoe moeilijk het is om te scoren op een bepaald zoekwoord ten opzichte van de concurrentie.
Ga zoekwoorden met een hoge concurrentie niet meteen helemaal uit de weg, maar probeer wel een mix van zoekwoorden te bepalen met hogere en met lagere concurrentie. Hoe hoger de concurrentie, hoe meer inspanning het vergt om hoog in de zoekresultaten te scoren.
Kijk ook naar de zoekvolumes; hoe vaak wordt er gemiddeld per maand op een van jouw zoekwoorden gezocht? Hele hoge zoekvolumes kunnen gunstig zijn, maar dit zijn vaak erg algemene zoekwoorden. Te lage zoekvolumes van bijvoorbeeld 200 of minder gaan wellicht te weinig verkeer opleveren.
Jouw zoekwoorden vastleggen
Maak met behulp van de informatie over de concurrentie en de zoekvolumes een definitieve lijst van zoekwoorden.
Leg jouw gekozen zoekwoorden met bijbehorende informatie over zoekvolumes en concurrentieniveau vast in je zoekwoorden onderzoek. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een overzichtelijk Excel bestandje.
Sweet! tip: Deel waar mogelijk jouw zoekwoordenlijst in per pagina van jouw website, op deze manier kun je gemakkelijk een paar focuswoorden per pagina selecteren om je op te focussen en voorkom je dat verschillende pagina’s met elkaar gaan concurreren.
Blijft het ook meteen lekker overzichtelijk 😊.
Met een gedegen zoekwoorden onderzoek heb jij een super krachtig hulpmiddel in handen wat je enorm gaat helpen bij het bepalen van je website indeling en je geschreven content! Door duidelijk te kiezen voor bepaalde zoekwoorden kun jij ook veel beter voor een hogere positie in de zoekmachines gaan.
Daarnaast is het zoekwoorden onderzoek ook supergoed te gebruiken als je bijvoorbeeld zoekwoorden moet kiezen voor jouw Google Ads campagnes.
Op naar een hogere positie!
Klaar om die hogere positie in Google te gaan behalen? Begin met een zoekwoorden onderzoek!
In een goed zoekwoorden onderzoek gaat heel wat tijd zitten, maar dit is ook absoluut nodig om met een goede lijst te komen waar je écht resultaten van gaat zien.
Heb jij hulp nodig bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek? Of wil je je gehele SEO aanpakken om beter vindbaar te worden? We’ve got you!
Sweet! helpt je graag met het verbeteren van jouw vindbaarheid. Neem eens contact met ons op voor de mogelijkheden, vinden we gezellig!