Wie wil jij aanspreken? Bepaal je doelgroep!

Weet jij eigenlijk wel wie je wilt aanspreken met jouw mooie producten of diensten? Is jouw aanbod geschikt voor iedereen, elke leeftijd en elk type? Wij denken van niet. Een van de meest gemaakte fouten binnen de marketing is het niet helder hebben van je doelgroep. Een gemiste kans! Lees er alles over in dit blog.

Waarom moet ik weten wie mijn ideale doelgroep is?

Het antwoord is op deze vraag is simpel. Als jij weet wie jouw doelgroep is kun je jouw marketing uitingen veel beter afstemmen op de wensen en behoeften van jouw potentiële klanten.

Stel, je wilt een webshop laten maken voor hobbyproducten waar vooral vrouwen in zijn geïnteresseerd. Dan ga je natuurlijk geen donkerblauwe website maken zonder gezellige knutselfoto’s erop met de uitstraling van een advocatenkantoor. Logisch, zou je denken. Maar toch gaat het nog vaak genoeg mis.

Door je marketing uitingen af te stemmen op jouw ideale doelgroep, in zowel woord en beeld, vergroot je de kans dat potentiële klanten ook daadwerkelijk producten of diensten bij je gaan afnemen. Zij voelen zich immers beter aangesproken!

Kijk niet te breed naar je doelgroep(en)

‘’Ja maar, mijn product of dienst is toch voor iedereen geschikt?’’ Ja, we snappen het wel. Natuurlijk is jouw product of dienst geweldig en geschikt voor iedereen, maar zolang je jouw pijlen op iedereen richt, voelt niemand zich écht aangesproken. Probeer dus toch verschillende doelgroepen te onderscheiden, het mogen er best meerdere zijn!

Een van de meest gemaakte fouten bij het bepalen van de doelgroep is dat men te breed blijft kijken. Doelgroepen zoals ‘alle ondernemers’ of ‘alle vrouwen’ zijn simpelweg te breed om goed mee aan de slag te gaan.

Bedenk je dat er altijd mensen binnen deze brede groepen zijn waarvoor jouw product of dienst minder passend is.

Jouw doelgroep(en) bepalen

Ben je al een tijdje bezig met jouw bedrijf? Kijk dan eens goed naar jouw bestaande klantenbestand! Uit wat voor soort mensen bestaat jouw klantenbestand en kun je wellicht gedeelde kenmerken ontdekken?

Als volgende stap duik je het internet op en bekijk je je concurrenten eens goed. Op welke manier spreken zij een bepaalde doelgroep aan? Is dit ook de doelgroep die jij wilt aanspreken?

Als je net pas begint als ondernemer en je hebt nog geen duidelijk beeld van jouw ideale doelgroep(en) begin dan eens met het beantwoorden van onderstaande punten om een goede start te maken:

– Richt jij je op de zakelijke markt of op consumenten?
– Wie kun jij écht helpen met jouw product of dienst?
– Wat voor soort type mensen passen in jouw beeld van de ideale klant?
– Wat is de leeftijd, het geslacht of hobby’s van jouw ideale klant?
– Richt jij je op de regionale, nationale of internationale markt?
– Bij zakelijke markt; wat is de bedrijfsgrootte van jouw potentiële klant?
– Bij zakelijke markt; voor welke branches is jouw product of dienst geschikt?

Durf te kiezen

Nadat je aan de slag bent gegaan met bovenstaande tips kan het zijn dat je al een behoorlijke lijst met kenmerken en eigenschappen op papier hebt staan waar een of meerdere doelgroepen van gemaakt kunnen worden. Nu is het tijd om te kiezen!

Durft keuzes te maken; welke van de doelgroepen past ook daadwerkelijk bij jou? Met welke doelgroepen of type mensen zou jij het liefst willen werken?

Maar denk ook aan zaken zoals; is jouw doelgroep groot genoeg? Kan jouw ideale doelgroep jouw dienst of product wel betalen? Kun jij je doelgroep goed bereiken?

Nu je helder hebt wie jij wil en kan helpen is het tijd om je te verdiepen; waar heeft jouw doelgroep behoefte aan? Probeer je in te beelden waar jouw potentiële klanten van wakker liggen. Wat zijn de problemen en op welke manier ga jij ze helpen?

Leg je keuzes in doelgroepen vast

Ja! Het vastleggen van je doelgroep(en) is een geweldige houvast voor al je uitingen. Leg je keuzes bijvoorbeeld vast in een marketing strategie. In je marketing strategie bepaal je immers wie je gaat aanspreken, met welke kanalen je dit gaat doen en met welke boodschap.
Als voorbeeld: Een doelgroep van 50-plussers zal er bijvoorbeeld niet toe leiden dat jij ineens losgaat op TikTok…daar zitten ze simpelweg niet.

Met een helder beeld van jouw doelgroep is het veel gemakkelijker om je uitingen aan te passen en zo de juiste klanten aan te trekken. Geheel afgestemd op de wensen en behoeften van jouw ideale doelgroep.

Aan de slag!

Nu je weet waarom het belangrijk is om je doelgroep helder te krijgen kun je gericht aan de slag gaan. Ben jij nog zoekende naar jouw ideale doelgroep? Of lukt het je niet om specifiek genoeg te zijn? Of misschien weet je niet zo goed op welke kanalen je jouw doelgroep kunt bereiken?

Neem dan vooral contact op met Sweet! Samen bekijken we op basis van jouw doelstellingen en wensen jouw potentiële doelgroepen en waar je ze het beste kunt bereiken.

Chat openen
Wat Sweet! dat je er bent 🫶
Hallo 👋
Stuur me gewoon een appje als je een vraag hebt!